own3D(); } public function own3D() { $this->endpoint = 'http://api.own3d.tv/api.php'; } private function makeQuery() { if (isset($this->videoId) && is_numeric($this->videoId)) { $this->search_options="single_video_id=".$this->videoId; } else { $options_uri['search']=$this->searchText; $options_uri['sort']=$this->sortOrder; $options_uri['time']=$this->timeFilter; $options_uri['search_game']=$this->searchGame; $options_uri['sort_duration']=$this->minDuration; $options_uri['system_id']=$this->systemId; $options_uri['search_cat']=$this->categoryId; $options_uri['genre_id']=$this->genreId; $options_uri['limit']=$this->resultLimit; $options_uri['channel']=$this->channelName; $options_uri['favorites']=$this->channelFavorites; $this->search_options=http_build_query($options_uri); } return $this->search_options; } public function Execute() { if ($this->outputType=="array") { $this->data=simplexml_load_file($this->endpoint."?".$this->makeQuery(),'SimpleXMLElement', LIBXML_NOCDATA); foreach ($this->data->channel->item as $item) { foreach (get_object_vars($item) as $key=>$val) { if ($key=="misc") { $misc=get_object_vars($val->attributes()); $val=$misc['@attributes']; } $arr[$key]=$val; } $this->itemsArray[]=$arr; } if (empty($this->itemsArray)) $this->error="No Video Results"; return $this->itemsArray; } elseif ($this->outputType=="xml") { $this->XML=file_get_contents($this->endpoint."?".$this->makeQuery()); return $this->XML; } return false; } public function ErrorMsg() { return $this->error; } } ?> GoT - League of Legends Players
Shadow Isle Patch Notes by Exlaxl (25-10-2012 14:42:58)


Lees meer


Tips voor Support door Jeffroiscool (27-11-2012 11:46:12)
Support is de moeilijkste rol in het spel om OPTIMAAL te spelen.
Tuurlijk iedereen kan warden en items kopen maar het grootste zit hem in dan je als een support constant jezelf moet afvragen wat je op het moment moet doen.

Je moet alle champions tot op een niveau kennen en weten wat ze kunnen doen in een fight, je moet alle ward timings weten en je moet vaak met wat risico teamfights in (als je bijvoorbeeld Leona bent). Je moet dus zo veel mogelijk doen met zo min mogelijk omdat je niet CSed.

Voor wat het waard is heb ik hier nog wel een lijstje met tips als je support speelt geschreven door mij :)

Aangezien ik me verveel ga ik jullie mijn persoonlijke lijst van tips geven voor support.
Hopend dat jullie het ook gaan spelen en dat je zo vaker een voordeel kan creëren in je lane.

Algemene tips:
- Engage NOOIT zonder dat er een teammate in de buurt is, dit is niet alleen zonde van je mana maar je zou ook nog eens dood kunnen gaan omdat je de enemy ad carry een free trade geeft.
- Als je tegenover een kill lane staat zorg dat je Heart of Gold rushed (nu het nog kan, volgende patch bestaat ie niet meer). Hierdoor zorg je ervoor dat je moeilijker te bursten bent en waardoor je in een fight meer kan.
- Ward early game liever alleen als de ad carry met je meeloopt, een weglopende support is namelijk een mooi toetje voor de enemy ad carry en je kan de game makkelijk verliezen door dit soort beslissingen.
- Als de enemy blijft pushen hoef je niet persee een ward te hebben bij Dragon, het is een groter risico om dit te gaan warden als gewoon bij je ad carry blijven (die ze eventueel kunnen engagen terwijl je weg bent).
- Let op wat je tegenstander doet, als je voor staat tegen je lane opponents en ze beginnen ineens naar je toe te lopen is de enemy jungler waarschijnlijk in de buurt. Dit kan ook zo zijn als je verliezende bent in lane maar de enemy agressie vervalt ineens. Wees hier enorm voorzichtig mee.
- Kijk constant op de map. Weet waar de enemy jungler is, waar de mid is, waar iedereen is. Map awareness is heel erg belangrijk om te hebben als support.
- Wanneer je één of twee kills hebt gepakt op bot en je weet dat er misschien een enemy aan komt is het goed om je abilities te gebruiken om creeps snel low te maken en naar de enemy tower te pushen zodat jullie snel naar base kunnen terugporten. Als je terug op je lane bent zal de lane naar jou kant aan het pushen zijn waardoor je veilig kan freezen en minder vatbaar bent voor ganks.
- Nu de jungle nog niet veranderd is probeer altijd de je eigen/enemy double golems te contesten of te nemen zodat je een exp voordeel hebt en op level 2 vaak direct all in kunt gaan op de enemies.

Alistar:
- Een handige combo is als je in range bent van de enemy ad carry -> W en terwijl je naar hem toevliegt druk je gelijk op Q waardoor je een soort van mini Malphite ult doet. Dit is echter niet wat je ALTIJD wilt doen in je lane. Het is beter je CC op te splitsen zodat de enemy ad carry langer gestunned is en niks in de trade kunnen doen.
- Een onverwachtse combo die veel Alistars vergeten of niet over na denken is wanneer de enemy ad carry in de buurt van de muur staat dan kan je hem met je W skill ook gewoon de muur in beuken. Let wel op dat dit niet bij een kleine ramp/muur is zodat je hem niet toevallig red door hem in veiligheid te beuken :DNadat je hem de muur in heb gebeukt kan je rustig naar hem toe lopen en een Q skill doen.
- Gebruik je ult vroeg in de fight, hiermee kan je ook makkelijk een aantal towershots tanken zodat je ad carry de kill onder de enemy tower kan pakken. Doe je de ult te laat dan is je ult minder effectief omdat hoe meer HP je hebt moe meer efficient HP je zal hebben met de ult aan.
- Probeer altijd eerst om in range te komen voor een Q, loop achter de enemy ad carry en beuk hem met W je team in. Pas wel op dat je dit niet doet wanneer je eigen ad carry low hp is waardoor hij misschien wel juist je ad carry kan doden.

Blitzcrank:
- Zijn pull komt uit zijn rechterarm, hou hier rekening mee als je een pull attempt.
- Let heel erg op alle minions en probeer in grab range te gaan staan van de enemy ad carry. Het beste moment om te pullen (als je dit onverwachts wilt doen) is zodra je enemy voor een lasthit gaat. Als je dit combineert door op te letten wanneer je eigen ad carry een creep lasthit dat die creep in principe het pad naar de ad carry vrijmaakt en dat je direct kan pullen. Veel mensen onder gold elo letten hier totaal niet op en zijn erg makkelijk te pullen.
- Probeer altijd in de buurt van het hoekje te staan van de brush als de vijand bang voor je is en niet makkelijk kan poken zonder vision. Zodra de enemy een ward neerzet autoattack je als het goed is automatisch de zojuist geplaatste ward, druk daarna direct op E voor een autoattack timer reset (telt als een autoattack) en doe daarna nog 1 autoattack. Als je het goed doet zal je de ward hebben (nog beter als je ad carry ook 1 hit probeert te doen op de ward waardoor je hem eigenlijk bijna altijd zal hebben).
- Gebruik je ult niet alleen offensive maar ook defensive. Blitz zijn ult is namelijk een dikke AOE silence met een hele lage cooldown, wees niet bang om deze voor de cc te gebruiken.
- Beste manier van engagen is met je W skill naar de enemy gaan en een E op ze te doen, je kan hier desnoods flash voor gebruiken als je jungler in de buurt is en je bijna zeker wilt weten dat je hem hebt). Gebruik daarna pas je pull als ze weg proberen te rennen. Als je tegen iemand speelt zoals Ezreal kan je de pull ook direct doen nadat ze op de grond gevallen zijn waardoor je ze stunlocked en Ezreal hierdoor geen skills kan doen.
- Probeer in een chase je pull zo lang mogelijk te bewaren als je weet dat ze summoner spells zoals flash over hebben of gaan blinken (zoals ezreal met zijn E). Met Blitzcrank kan je ze dan makkelijk met je Q over een muur heen grabben.
- Probeer bij een stalemate (bijvoorbeeld als je een tower wilt siegen maar eigenlijk ook niet wilt diven/engagen) ergens achter te verstoppen of bijvoorbeeld in de jungle staan waar de enemy geen vision heeft vanaf daar een pull te proberen, veel mensen hebben dit niet door en zullen de pull te laat zien aankomen.
- Wees niet bang om te falen met je pull, nooit geschoten is immers ALTIJD mis.
- Als je low hp bent maar de enemy ook probeer de enemy ad carry te baiten, aangezien Blitzcranks passive werkt als een extra shield die mensen ALTIJD vergeten kan je makkelijk een greedy ad carry outplayen en meer kills regelen voor je eigen ad carry.
- Er is geen vaste skillorder voor Blitz, je moet maxen aan de hand wat je nodig hebt: Q = meer initiele bursts. W = meer movement speed om minder gekite te worden en dus in de buurt te kunnen komen van je enemy. E = meer knockups in een teamfight.

Janna:
- Als je gechased word en je zet een tornado achter je, probeer zo lang mogelijk te wachten voordat je nog een keer op Q drukt zodat de knockup time hoger is.
- Word je gechased door 1 man? Gebruik je W op hem. Word je gechased door meer als 1 man, gebruik dan je W liever niet want zodra je dit doet gaat je passive movement speed bonus op cooldown.
- Je shield is niet enorm handig om je ad carry te shielden als hij damage gaan ontvangen, je kan hem ook offensive gebruiken wanneer je ziet dat je eigen ad carry een ability gaat doen (die meer damage gaat doen omdat de skill dus +50 ad krijgt). Een goed voorbeeld hiervan is met Miss Fortune of Caitlyn terwijl ze een Q doet, je ziet heel makkelijk wanneer ze deze skill doen en je kan zelfs als de skill onderweg is nog shielden waardoor de ability meer dmg doet.
- Heeft de enemy support geen goede cc maar alleen wat poke? Gebruik je E skill of jezelf en autoattack de support of ad carry als je weet dat je beter uit de trade kunt komen.
- Heel veel mensen gebruiken de ult van Janna als een snelle knockback, hoewel dit erg handig is betekend dit niet dat je de heal niet hoeft te gebruiken. Als je aan het pushen bent en je zorgt ervoor dat je half hp team weer full hp is kan je vaak de tower forcen omdat je direct een groot voordeel hebt.

Leona:
- Probeer altijd in de buurt van het hoekje te staan van de brush als de vijand bang voor je is en niet makkelijk kan poken zonder vision. Zodra de enemy een ward neerzet autoattack je als het goed is automatisch de zojuist geplaatste ward, druk daarna direct op Q voor een autoattack timer reset (telt als een autoattack) en doe daarna nog 1 autoattack. Als je het goed doet zal je de ward hebben (nog beter als je ad carry ook 1 hit probeert te doen op de ward waardoor je hem eigenlijk bijna altijd zal hebben).
- Wees early game (voor level 5 al) niet bang om te diven, door Leona's tankyness op haar W kan ze makkelijk een aantal turret shots tanken om zo een kill op te rapen voor je ad carry. Weet wel wat je limiet is en denk goed na over welke spells/skills de enemy champions hebben.
- Leona word vaak gezien als een all in champion, je hoeft als je het voordeel al hebt niet altijd in te gaan, als je een E raakt en deze combineert met Q zodat je ad carry de enemy ad carry kan poken heb je waarschijnlijk al sterk getraded en kan je door de tankyness van je W terug lopen en de trade makkelijk winnen.
- Pas op voor champions met zonnenbrillen, deze nemen namelijk 1 dmg minder van je sunlight procs!
- Max op Leona altijd als eerst haar W, je bent verdomd tanky dat mensen het vaak niet eens door hebben en je kan makkelijk goede plays/jukes maken door goed gebruik van de brush en haar cc.
- De 2 beste combo's zijn als volgt: R van ver af, kom in range voor een E, zet W aan, druk daarna op Q. 2e combo: E of Q voor de initiele ministun/stun, de skill die je net niet hebt gedaan, R op hun bakkes voor maximale stunlock en intussen zet je je W aan. (tenzij je midden in een teamfights staat, dan heb je die tankyness eerder nodig).

Lulu:
- Probeer met Lulu vol te blijven autoattacken op de enemies (pas op voor stuns) en blijf poken met je abilities. Op de vroege levels doen je autoattacks meer pijn als die van de meeste andere ad carries/supports door je passive. Let wel op dat als er een minion voor staat deze de dmg van de passive gast ontvangen.
- Als je naar je tower gepushed bent en je staat in het nadeel probeer de enemy te baiten in een dive. Door Lulu's ult krijg je ontzettend veel hp erbij en doe je een dikke aoe slow way r ze langer de turret moeten tanken.
- Vergeet niet dat je shield de range van je Q vergroot. Probeer je vijanden hier goed mee te poken zodat je van een veilige afstand kan harassen.
- Door Lulu's hoge ratios en base values kan een kage's lucky pick als gold item goed uitpakken als je sterk willen kunnen poken.

Nunu:
- Wanneer je weet waar de vijand is kan het soms een goed idee zijn om voordat de minions spawnen 1 van de enemy wraiths of golems te stelen met je Q skill. Dit geeft je direct een exp advantage en een nadeel aan de enemy jungler.
- Wanneer je weet dat de enemy team een brush gaat facechecken (en ze hebben geen ward) kan je vaak mensen onverwachts verassen door je ult alvast te channelen wanneer de enemies ongeveer op de helft van de range staan. Hierdoor kan je vaak een full channel van je ult uitvoeren en dikke damage dealen aan je enemies.
- Met een klein beetje mana regen (philo stone) kan je je W skill permanent aan hebben staan op je ad carry. Zorg dan ook dat je deze constant blijft refreshen op je ad carry en deze niet vergeet.
- Gebruik je E skill het liefst altijd op de enemy ad carry, hiermee slow je niet alleen zijn movement speed maar ook zijn attack speed.
- Als je in een trade niet in range kunt komen van de enemy ad carry of je E is op cooldown? Je kan ook je ult 1/2 sec channelen voor hetzelfde effect (dikke attack speed slow), dit effect gaat namelijk daarna ook nog even door afgezien van de movement speed slow.

Sona:
- Probeer op level 1 je Q skill te levelen en deze direct 2/3 keer doen op spawn, hiervoor zorg je dat je passive direct up is en je extra damage doet op je volgende autoattack, hiermee kan je de enemy ad carry vroeg chunken in combinatie van wat harrass van je eigen ad carry.
- Let altijd op wat voor effect je nodig hebt in een teamfight, Aangezien je 3 normal abilities hebt kun je bijna altijd direct 1 van je passives gebruiken. Vooral de slow is enorm sterk en de slow is erg goed als je moet harrassen.
- Probeer je ult goed te timen in combinatie met de CC van je eigen team, aangezien je ult niet zo lange range heeft ben je eigenlijk in best groot gevaar als je team je niet op volgt wanneer je het hele team stunned.

Soraka: 
- Als je in de buurt van een brush loopt left op of je je Q skill kunt gebruiken, als je deze kunt gebruiken betekend dit dat er een enemy champion of minion of monster in de buurt is. Goed gebruik van deze skill kan veel informatie vrijgeven.
- Probeer als Soraka soms aggression te baiten en zodra er bijvoorbeeld een Taric in range loopt om iemand te stunnen gebruik direct je E skill op hem voor de silence en geef een paar autoattacks.
- Probeer met je heal te wachten tot je ad wat damage heeft genomen zodat je dit gedeelte weer terug healed en je direct een armor bonus aan je ad carry geeft, gebruik deze dus bij voorkeur alleen op je ad carry in een fight.
- Vergeet in een fight niet je Q skill te spammen, door deze skill kan de magic resist van enemy champions zelfs in het negatief komen te staan waardoor je hele team meer damage doet in een fight.
- Let als Soraka ook altijd op de hp van je teammates, in sommige situaties kan je levens redden door een goede Soraka ult te doen waardoor je ally een trade kan winnen door de extra healing.

Taric:
- Max als eerste je W, niet alleen zorgt het ervoor dat de enemy trades zwakker worden maar het zorgt ook voor meer burst dmg als je uiteindelijk engaged.
- De beste combo voor het meeste damage is: E voor long range stun, R voor meer ad/ap en burst daarna W voor de shatter en extra dmg door de ap van je R.
- Wanneer de enemy geen goede poke heeft probeer je soms enorm aggressive op te stellen en gewoon naar de enemy ad carry toe. Veel ad carries zullen denken dat je hun gaat proberen te stunnen, doe dit alleen als je zeker weet dat de enemy jungle niet in de buurt is. In dat geval kan de enemy ze proberen je te counterinitiaten.

Zyra: 
- Je kan planten sneller neerzetten met W -> E dan met W -> Q. Gebruik je planten bijvoorbeeld om een Blitzcrank dodge te ontwijken.
- Je ranged planten doen altijd even veel damage als je melee planten. Gebruik dan bij voorkeur je melee planten voor de slow zodat je betere trades kunt creëren voor je ad carry.
- Blijf je seeds neerleggen in de enemy brush, hierdoor blijf je vision houden rond een bepaald gedeelte van de brush en wanneer de enemy er over heen wilt lopen om te clearen kan je een ability gebruiken of een plant te maken en dus een goede trade te regelen.
- Gebruik je ult het liefst vroeg in een fight wanneer je zoveel mogelijk mensen in de lucht kan krijgen, gecombineerd met melee planten kan de snelle slows enorm dodelijk zijn.
© Thanks to Jeffro & SaphuA 2011 - 2012